Scheidsrechters bij VDZ

Scheidsrechters bij VDZ

VDZ Rabobank ScheidsrechtersacademieClubscheidsrechters bij VDZ
Bij thuiswedstrijden in de B-categorie (recreatieteams) en lagere A-categorie (prestatieteams) hoort VDZ voor een scheidsrechter te zorgen. VDZ leidt in samenwerking met de KNVB eigen (jeugd- en senioren-)leden op tot scheidsrechter. Het betreft dus officieel gediplomeerde jeugd- en seniorenscheidsrechters.

Rabobank ArnhemDe Scheidsrechtersacademie van VDZ wordt gesponsord door Rabobank Arnhem. Lees meer over deze academie en sponsoring

Gezien de grootte van onze vereniging en het beperkt aantal scheidsrechters is het helaas niet altijd mogelijk om voor elke wedstrijd een scheidsrechter te vinden. In dat geval dient de teambegeleiding zelf voor een scheidsrechter te zorgen. De bereid gevonden scheidsrechter kan (bij voorkeur in sportieve kleding en (voetbal)schoenen) een setje met de benodigde scheidsrechtersattributen (balloos fluitje, kaarten, notitieblokje, etc.) bij het wedstrijdsecretariaat in bruikleen ophalen. Na afloop van de wedstrijd levert de scheidsrechter dit setje weer volledig bij het wedstrijdsecretariaat in en ontvangt een muntje om een gratis drankje bij de bar te halen.

Als verenigingingsscheidsrechter bij VDZ aan de slag
Fluiten bij de jongere jeugd (JO8 t/m JO12, klein veld) is niet moeilijk; het belangrijkste is dat het eerlijk gebeurt en dat bewust gemene overtredingen onmiddellijk worden bestraft. Bij een zeer wilde of gemene actie kan een speler voor 5 of 10 minuten worden uitgesloten.

Bij de jongste jeugd (Mini's, Champions League, O8 t/m O10) is er spelleider aanwezig die alleen dient in te grijpen als de spelers er onderling niet uitkomen. De spelers weten bijna altijd zelf wel welk team de indribbel mag nemen en buitenspel is er niet. Vermijd (zoveel mogelijk) strafschoppen tijdens deze wedstrijden op een kwart veld (KNVB-advies). Na het eindsignaal van de wedstrijd neemt natuurlijk iedereen een strafschop op de keeper van het andere team.

Ook bij jeugdwedstrijden van O11 en O12 (half veld) kan er ook weinig gebeuren zolang je duidelijk en consequent fluit.

Bij wedstrijden op een groot (vanaf O13) komt wat meer kijken, vooral door het formaat van het veld, buitenspel, assistent-scheidsrechters, mondige(re) spelers en begeleiding en het Mobiel Digitaal Wedstrijdformulier. Met enige jaren voetbalervaring, daarmee spelregelkennis en vooral gezond verstand heb je al een goede basis om een wedstrijd met vertrouwen te leiden. Kijk vooral ook op de pagina Eerste Hulp bij fluiten/vlaggen om je op weg te helpen.

Ik ga voor het eerst fluiten of vlaggen. Help!
Geen nood. Kijk op de pagina Eerste Hulp bij fluiten/vlaggen om je op weg te helpen.

Cursussen
Hoe meer VDZ-leden (gediplomeerd) scheidsrechter zijn, des te makkelijker het voor iedereen binnen club wordt om elk weekend een leuke, sportieve wedstrijd te spelen. Er worden daarom vanuit VDZ de nodige cursussen aangeboden op het gebied van arbitrage. Kijk bij Scheidsrechterscursussen voor meer informatie.

Links
Officiële spelregels: www.knvb.nl/spelregels
VoetbalMasterz (spelregelbewijs): www.voetbalmasterz.nl
COVS Arnhem e.o. (scheidsrechtersvereniging): www.covsarnhem.nl
Het Nieuwe Fluiten (app over O8- t/m O12-wedstrijden): Android-app en iOS-app

Beleidsplan
VDZ heeft een Beleidsplan opgesteld op het gebied van scheidsrechters. Deze is te downloaden en lezen op de pagina Beleidsplannen.

Contact
E-mail: scheidsrechter@vdz-arnhem.nl
Website: www.vdz-arnhem.nl/scheidsrechters

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!