Historie - VDZ

Historie

Historie

Oprichting in 1926
VDZ is op 26 augustus 1926 opgericht door kapelaan Janssen om de vrijetijdsbesteding van rooms-katholieke jeugd in goede banen te leiden. Op 15 juni 1949 is VDZ als vereniging goedgekeurd bij koninklijk besluit. Na tal van omzwervingen over diverse velden in Arnhem kreeg VDZ in 1964 de beschikking over een eigen hoofdveld op Sportpark Cranevelt. In 1966 werd het huidige clubgebouw geopend, dat in 1999 een uitbreiding kreeg. Hoewel oorspronkelijk opgericht voor de rooms-katholieke jeugd, staat VDZ al jaren open voor mensen van alle religies, culturen, nationaliteiten en achtergronden. 


De hele vereniging op de foto in 1932

Ledengroei
VDZ was jarenlang een middelgrote vereniging van zo’n 400 leden. Vanaf de eeuwwisseling groeit het aantal leden sterk. De laatste jaren telt VDZ ruim 1.500 leden. Met een groot aantal jeugdleden en een groot aantal meiden/vrouwen. VDZ kent sinds 1985 vrouwenvoetbal. 

Successen
Het eerste mannenteam van VDZ speelde afgelopen decennia het meest met wisselend succes in de derde klasse van de KNVB. Soms vechtend tegen degradatie, vaker strijdend voor promotie. VDZ 1 heeft dan ook vaker uitstapjes naar de tweede klasse gemaakt, dan dat zij de vierde van binnen zag. Het hoogst speelde VDZ eind vijftiger en begin zestiger jaren. Toen werd de 1e klasse KNVB bereikt. Verder waren de tachtigerjaren van de vorige eeuw een succesvolle periode. Vanaf 1983 tot 1991 eindigde het eerste mannenteam consequent bij de eerste 3 en werd het kampioen in de vierde en derde klasse KNVB. Ook werden in die jaren diverse gerenommeerde toernooien gewonnen zoals de prestigieuze Arnhem Cup, HH Lichttoernooi, Zilveren Cup en Veluwezoom Cup. Zie Prestaties voor meer informatie.


Het succesvolle eerste elftal uit de tachtigerjaren, foto genomen in 1989.

Spelen tegen sterren
In de zomer van 1984 stond de wedstrijd VDZ tegen het Nederlandse WK-elftal van 1974 gepland. Helaas werd die wedstrijd door allerlei omstandigheden op het laatste moment afgelast. Enkele jaren later werd wel gespeeld tegen Jong Oranje. In die wedstrijd, die met 8-1 verloren ging, eiste de jonge Bryan Roy een hoofdrol op. In 1988 speelde VDZ op Sportcentrum Papendal tegen Racing Matra de Paris met sterren als Sonny Silooy, Franscoli, Bossies en Fernandez. Die wedstrijd werd met slechts 3-2 verloren. Voor VDZ scoorde de legendarisch snelle rechtsbuiten Ruben Verwey twee keer. In 1994 speelde VDZ op haar eigen hoofdveld tegen WK-ganger Nigeria, met sterren als Nwanko Kanu, Titjana Babangida, Jay Jay Ockocha en de Nederlandse coach Clemence Westerhof. VDZ verloor die wedstrijd met 4-1. Verder speelde VDZ, o.a. als winnaar van de Arnhem Cup, de afgelopen jaren regelmatig tegen SBV Vitesse met wisselen uitslagen variërend van 2-0 verlies tot 9-0 verlies. 

Bijzondere leden
Kijk voor een overzicht van erevoorzitters, ereleden en leden van verdienste bij de Eregalerij

Historische hoofdtribune
De overdekte zittribune bij het hoofdveld is de oudste, nog in gebruik zijnde voetbaltribune van Nederland. Deze hoofdtribune heeft een capaciteit van 360 toeschouwers en werd 7 oktober 1923 officieel geopend. Het is daarmee enkele jaren ouder dan VDZ. Onder de tribune bevinden zich een materiaalhok en twee kleedkamers.

De tribune is inmiddels vernoemd naar de in 2001 overleden lid van verdienste Geert Egging. In april 2019 verscheen dit artikel op InDeHekken.net met schitterende foto's over een sfeerreportage van een wedstrijd van VDZ 1, met een hoofdrol voor de hoofdtribune. Halverwege jaren ’90 verscheen dit artikel over de bouw van het Gelredome (toen nog Akzodrome geheten). Hierin wordt de hoofdtribune van VDZ ook besproken:  vdztribuneartikel

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!